biografi

hur det började

Belta 53 bildades i Haurida utanför Jönköping 2012 efter att Jojo skrivit i sin blogg att hon saknade någon att spela med. Jonathan svarade ganska omgående och de bestämde sig för att provspela ihop. Jonathan gillade Jojos låtar och de lyckades övertala Anders att vara med som trummis tills de hittade någon annan.

Första spelningen ägde rum i Haurida Hembygdsgård i augusti 2012 med grannar och vänner som publik. Våren 2014 sökte Belta 53 till Livekarusellen och i och med det började de repa mer frekvent och aktivt leta efter spelningar. Vid det laget stod det klart att Anders var en naturlig del av bandet och ingen ville att han skulle bytas ut. Bandet deltog i Livekarusellen även åren 2015 och 2016. De tog sig vidare till Smålandsfinalen 2014 och 2016.

Inför inspelningen av låten Festerna Hos Tom ordnade Jojo en fest med några av personerna som nämns i texten. Tanken var att första delen av sången skulle spelas in i autentisk festmiljö. Mikrofonen råkade hamna riktad mot Anna och när Jojo lyssnade på inspelningen hörde hon att Anna hade en väldigt fin sångröst. Jojo pratade med de andra i bandet om att ta med Anna på sång och de gillade förslaget. Våren 2019 bjöds Anna med på ett rep för att provsjunga. Det klickade direkt och sedan dess är hon med på körsång och tamburin.

 

musiken

Från början var inte tanken att Belta 53 skulle spela punk. Men fler och fler började beskriva musiken som punk med rockinfluenser så de bestämde sig för att kalla sin musik punkrock.

Recensenter verkar ha svårt att placera in Belta 53 i ett fack. Allt från 90-talsinfluerad rockig punk till gränslandet mellan indie rock, punk och alt-rock (Tragedi Fanzine). Turist i Tillvaron Fanzine #4 menar att låtarna har en proggig hårdrockig karaktär och i Flyktsoda Fanzine #12 görs jämförelsen med Pink Champagne, 23 till och Coca Carola. 

När ep:n Om Du Faller släpps (2019) börjar det låta lite annorlunda. Ett mer luftigt och tightare sound som lutar mer åt pop-punk (Något Slags Punk-Zine). Blogg as Fuck 2.0 kallar det för melodiös fyrtakts punk/rock.

 

Det är Jojo som skriver låtarna, med några undantag där Anders skrivit texterna. Budskapet är viktigt och innehållet varierar mellan politiska texter om antirasism och feminism till låtar om sorg, glädje, kärlek och ångest. Turist i Tillvaron Fanzine #3 beskriver det med orden: ”Jojo skriver låtar med stort hjärta som värmer och med detaljer som håller dig alert när du lyssnar”.

 

skivsläpp

Första skivsläppet var Hösten (2013). En singel som släpptes digitalt och på cd i begränsat antal som promotion. Den finns även med på För Mej Själv (2014), ett album med 8 låtar som släpptes digitalt och på cd. Låtarna spelades in hemma hos Jonathan och han mixade allt själv. Sången till Hösten spelades in utomhus.

 

Två år senare kom Ingen Vinner (2016), en ep med 6 låtar. Även den släpptes digitalt och på cd men spelades in och mixades på Kingsgate Studio i Taberg, Jönköping.

 

Nästa singel Diktatur (2017) med b-sidan Tjejen I Publiken åkte bandet till Växjö för att spela in. Närmare bestämt till Studio Bernadotte i Uffes källare. Singeln släpptes sedan digitalt, på cd och vinyl 7”.

Efter Diktatur var tanken att släppa ett album i början av 2019. Olika omständigheter gjorde att den inspelningen drog ut på tiden, så bandet beslutade att göra en ep medan de väntade.

 

Om Du Faller (2019), en ep med fyra låtar, spelades in hos Ljudbunkern på Öxnehaga i Huskvarna. Den släpptes enbart digitalt på en rad olika plattformar. Detta är första skivan Anna är med på.

 

belta's place

Ungefär samtidigt som Belta 53 bildades började Anders bygga på en replokal i lagården hemma på gården där han och Jojo bodde. Sommaren 2014 påbörjade de två tillsammans arbetet med att utöka replokalen till kombinerad rep- och festlokal. Releasefesten för För Mej Själv var den första stora festen som hölls där. Sedan fortsatte de att arrangera Julfestival och Vårjacka, endagars musikfestivaler, dit kompisars band blev inbjudna att komma och spela. Efter renoveringen fick lokalen namnet Belta’s Place. Hösten 2018 startade de tillsammans med några vänner en arrangörsgrupp med samma namn, som sedan dess står som arrangör för festivalerna.

belta 53 i radio

Maj 2017 gästade Belta 53 HitzFM 97,8 Sommenbygd i Tranås och spelade låtarna Dagen Då Jag Dör och Tjejen I Publiken. Inspelningen av Dagen Då Jag Dör från det tillfället kom sedan med på samlingsskivan Dimmorna Skingras Vol. 4. På just den låten spelade Jojo av en sträng på basen.

 

I januari 2018 hälsade bandet på hos Hasse i replokalen på Förmiddag i P4 Jönköping. Även då spelade Jojo av en sträng på basen. I direktsändning den här gången. Låtarna som spelades i P4 Jönköping var Pappa Är Soldat, Dagen Då Jag Dör och Skjut Mej I Huvet.

 

spelningar

Belta 53 har hunnit med ett antal spelningar i städer runt om i Småland med omnejd. Växjö, Vetlanda, Eksjö, Nässjö, Kalmar, Tranås, Linköping, Skövde och hemstaden Jönköping för att nämna några av dem. De har även spelat på Cyklopen och Kafé 44 i Stockholm, Huset KBH i Köpenhamn, Dirty Records i Göteborg, Out n’ Loud i Hedemora och VegFest i Västerås.

intervjuer

recensioner